Behandeling van constitutioneel eczeem

Niet iedere vorm van eczeem is hetzelfde. Iedere soort heeft zijn eigen specifieke behandeling. Constitutioneel eczeem is echter wel een van de meest voorkomende soorten eczeem. Het is belangrijk met uw huisarts af te spreken welke zalf of crème u het beste kunt gebruiken. Eventuee kan hij of zij u doorverwijzen naar een gespecialiseerde dermatoloog.

Uw klachten kunnen door de jaren heen veranderen. Het is daarom van belang dat u regelmatig met uw huisarts overegt of de voorgeschreven zalf of crème nog bij u past. Bij behandeling met een sterke corticosteroïdzalf, is het vaak nodig om iedere week gecontroleerd te worden. Wanneer er verbetering optreedt kan de arts beslissen om een minder sterke corticosteroïd te gebruiken of eventueel één of meerdere dagen over te slaan.

Neutrale zalf of crème bij constitutioneel eczeem

Indien u last heeft van constitutioneel eczeem, dient u doorgaans één of twee keer per dag een neutrale zalf of crème te smeren, om uitdrogen van de huid te voorkomen. Met deze zalf of crème beschermt u uw huid en vermindert u de irritatie en de jeuk op die plekken. Hoe droger uw huid is, hoe vetter de zalf of crème zal zijn die u moet gebruiken.

Voorbeelden van neutrale zalven en crèmes zijn:

  • cetomacrogol zalf of crème
  • lanette zalf of crème
  • vaselinecetomacrogolcrème
  • vaselinelanettecrème
  • koelzalf (unguentum leniens) of
  • paraffinevaseline

Om te weten weke crème of zalf u moet gebruiken, kunt u het beste langs de huisarts gaan om te kijken wat het beste bij u past. Het kan zijn dat hij of zij u een combinatie van middelen voorschrijft, bijvoorbeeld zalfje voor ’s nachts en een sneller intrekkende crème voor overdag.

Corticosteroïdzalf of -crème bij constitutioneel eczeem

Als constitutioneel eczeem hardnekkig is of hevig jeukt, kan de huisarts een zalf, crème of vaselinecrème met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk. Dat is nodig om krabben tegen te gaan, zodat de huid kan herstellen.

Voorbeelden zijn:

  • hydrocortisonacetaat (licht)
  • triamcinolonacetaat (sterker)
  • betamethasonvaleraat (sterk)

Smeer de corticosteroïdzalf volgens voorschrift 1 of 2 keer per dag. De huisarts of apotheek kan aangeven hoeveel (‘vingertoppen’) zalf u per keer mag gebruiken. Zolang u een corticosteroïdzalf niet vaker of langer gebruikt dan is afgesproken, treden er zelden bijwerkingen op. Gebruik op het gezicht, de hals en in huidplooien het liefst alleen lichte corticosteroïden.

Als u corticosteroïden heeft gesmeerd, wacht dan minstens 1 uur voordat u de neutrale zalf of crème aanbrengt.

Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, gaat u de corticosteroïden afbouwen: U smeert de corticosteroïdzalf of -crème nog maximaal 1 keer per dag en een toenemend aantal dagen niet, totdat het eczeem is verdwenen. Uw huisarts kan u hiervoor een afbouwschema geven. Blijf ondertussen de huid goed verzorgen met een neutrale zalf of crème en ga daar mee door als u met de corticosteroïdzalf bent gestopt.

Gebruik de corticosteroïdzalf nooit langer dan 2 of 3 weken dagelijks achter elkaar.

Bijwerkingen treden zelden op als u een corticosteroïdzalf kortdurend dagelijks gebruikt, zoals voorgeschreven. Bijwerkingen kunnen zijn: een dunne huid, kleine zichtbare bloedvaatjes en streperigheid van de huid.